Čokoladnica d.o.o

Brnčičeva 13
1231 Ljubljana, Črnuče
Tel.: 00 386 (0) 59 031 989
info@cokoladnica.si

PE Supernova

Jurčkova cesta 223,
1000 Ljubljana
Tel.: 00 386 (1)620 98 51

Naše kave

Poskusili smo veliko kav 100 % Arabica in za naše čokoladne, čajne in kavne gurmane izbrali samo najboljše.

COLUMBIA SUPREMO

Med ameriškimi kavami je najbolj polnega okusa, temnejše barve in močnejše arome. Supremo zrnje je največje in najbolj enakomerne velikosti, kar omogoča kvalitetnejše, lažje in enakomernejše praženje. Boljše kavne mešanice vsebujejo največ kave prav iz Kolumbije, zato nam je ravno kolumbijska aroma najbolj domača.

ETIOPIA MOCHA YERGACHEFFE

Etiopija je pradomovina kave, zato imajo seveda kvalitetne etiopske kave najbolj, pristen, najstarejši, najoriginalnejši okus po kavi. Idilična pokrajina Sidamo, od koder prihaja verjetno najkvalitetnejša etiopska kava, na gozdnatih tleh še vedno ekološko prideluje kavo. Izrazito aromatična kava, ki rahlo spominja na med marelice, pa vendar lahka, eleganta, z malo kofeina. Skoraj četrina Etiopijcev se preživlja s pridelavo ali predelavo kave. Ogromno kave, ki jo Etiopijci obirajo, še vedno raste divje, brez vsakršnih herbicidov, pesticidov in umetnih gnojil. Nedostopna, predraga pa tudi nepotrebna so. Na višji nadmorski višini ko kava raste, ostrejša klima, zato je manj skodljivcev in bolezni. Zaradi vsega tega je velik del kvalitetne etiopske kave, organsko oziroma ekološko pridelan, vendar je zaradi previsokih stroškov brez certifikatov.

CUBA TURQUINO

Ker Kubancem na komaj 300 do 500 metrov nadmorske višine uspeva vzgojiti kvalitetno kavo, je resnično prava škoda, da njihovi griči niso višji. Država kontrolira proizvodnjo in najboljšo kavo izvozi, da domače potrebe pa uvaža cenejšo kavo. Nekoč je skoraj vso kubansko kavo pokupil vzhodni blok, danes pa je večino pokupijo Japonci, ki so prepričani, da je najbolj podobna sorti Blue Mountain z Jamajke.

GUATEMALA ANTIGUA

Fina, rahlo začinjena aroma, z nežnim čokoladnim okusom. Najboljša Antigua prihaja s centralnega gorovja, kjer na višini nad 1500 metrov še vedno gojijo stare, kvalitetne sorte kave, ki so manj odporne in zahtevnejše za vzgajanje, zato država kmetom izdatno pomaga in s tem ohranja kvaliteto.

JAMAICA BLUE MOUNTAIN

S pridelavo kave na Jamajki so po odpravi suženjstva v gorah Blue Mountains, začeli prav bivši sužnji. Tu je na dobrih 1500 metrih nad morjem kava našla idealno prst, temperaturo, vlago in količino padavin. Najboljši pogoji pa dajo ob skrbni predelavi tudi najboljši rezultat. Najbolj iskano in najslavnejšo med kavami. Prav plantaža Wallenford Estate pa je med vsemi najbolj priznana. Kava s pravim razmerjem med sladkim, kislim in grenkim, ničesar preveč ali premalo. Skratka, razen cene, popolna kava.

KAVA BREZ KOFEINA

Ko surovo kavo namočijo v vročo vodo, povrhnjica razpoka in omogoči kemikalijam dostop do kofeina. Tako vezan kofein spirajo z vodo, na žalnost pa se pri tem uniči tudi nekaj arome. Kemikalije uporabljene v postopku so zdravju neškodljive, še zadni njihovi ostanki pa se med praženjem popolnoma razgradijo. Ker se med postopkom del arome izgubi, za brezkofeinske mešanice praviloma uporabljajo kvalitetnejše, bolj aromatične kave. V našem primeru Brazilija, Kolumbija, Gvatemala in Costa Rica.