Čokoladnica d.o.o

Brnčičeva 13
1231 Ljubljana, Črnuče
Tel.: 00 386 (0) 59 031 989
info@cokoladnica.si

PE Supernova

Jurčkova cesta 223,
1000 Ljubljana
Tel.: 00 386 (1)620 98 51

Uživanje čokolade

OCENJEVANJE IN OKUŠANJE ČOKOLADE
Ugotovili boste, da imajo različne čokolade različno razporeditev in preden čokolado poskusimo, moramo spiti nekaj požirkov vode ali limetinega soka, da si osvežimo nebo v ustih. Začnemo z belo čokolado, nadaljujemo z mlečno, nato pa smo pripravljeni na močnejši okus črne čokolade.

VIDEZ
Čokolada naj bi bila gladka z močnim sijajem oziroma leskom.
VONJ
Z vonjanjem čokolade lahko zaznamo več občutkov. Čokolada naj ne bi dišala pretirano sladko. Arome čokolade so zelo različne. Čokolada, izdelana iz kakovostnih kakavovih zrn, bo razvila rastlinske, oreškaste, travnate, začinjene, sladke in gozdne arome.

ZVOK
Čokolada naj bi bila hrustljava. Pravilno temperirana čokolada se zlomi z rahlim pokom. Če se razcepi, je presuha, če se upira lomljenju, je preveč voskasta.
OTIP
Čokolada z veliko kakavovega masla bi se morala začeti topiti, ko jo primemo z roko oziroma prsti. Če se topi, je to dober znak.

OKUS
Osnovni okusi so grenkoba z nekoliko kislosti, sladkost s kiselkastim priokusom in malenkostjo slanosti, ki pomaga sprostiti aromo kakava in vanilje.

Položite košček čokolade v usta in počakajte nekaj sekund. Prvotni okusi in arome bodo prišli na plan. Kakovostna čokolada naj bi se čutila kot čvrsta in se mora topiti v ustih brez lepljive in zrnate teksture. Nato jo rahlo prežvečite, da se sprostijo še preostali okusi čokolade in nadeva.


JE ČOKOLADA KORISTNA ZA ZDRAVJE?

 Stoletja nazaj so čarovniki opisovali kakav kot poživilo in pomirjajoč balzam. Bojevniki so kakav pili za energijo, kakavovo maslo pa uporabljali za zdravljenje ran. V 15. stoletju so čokolado predpisovali kot zdravilo, ki pomaga proti slabotnosti telesa. V 17. in 18. stoletju je bilo v svetu zdravstva zapisanih veliko razprav, ki so hvalile čokolado. Uporabo čokolade je odobrilo več botanikov in zdravnikov, ki so odkrili da vsebuje številne koristne snovi. Leta 1661 je francoska zdravstvena fakulteta v Parizu uporabo čokolade tudi uradno potrdila za zdravljenje prebave in živčnih motenj. Leta 1800 so tako imenovani mazači začeli služiti s čokolado, ki so jo predstavljali kot zdravilno. Kot tako so jo razne javne ustanove odobrile in začele uporabljati šele konec stoletja. Uporabljali so jo v bolnišnicah, vojski, mornarici itd. Vojaki, učenjaki in duhovniki so si s čokolado pomagali pri večjih psihičnih, miselnih in duhovnih naporih. 

Razpravi o resničnih kakovostih čokolade ni konca. Čokolada vsebuje več kot 500 sestavin, za katere danes vemo, kako delujejo. Doslej je bilo opravljenih  že ogromno raziskav o koristnih zdravilnih učinkih čokolade.
Tako kot druga sladka hrana tudi čokolada spodbuja sproščanje endorfina, naravnega telesnega hormona, ki povzroča občutek zadovoljstva in dobrega počutja. Ko endorfin preide v krvni obtok, nas napolni s pozitivno energijo in občutki sreče.

Danes trdijo, da je uživanje čokolade dobro za srce, saj vsebuje močne antioksidante, ki znižujejo tveganje srčnih bolezni. Čokolada lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka, saj vsebuje flavonole, ki preprečujejo oksidacijo v krvnih celicah.

Čokolada je tudi poživilo, saj vsebuje nekatere alkaloide, organske snovi v rastlinah, ki imajo močan vpliv na telo. Najpomembnejši je teobromin, ki na ledvice deluje kot blag diuretik. Čokolada stimulira osrednji živčni sistem, podobno kot kofein, ki je tudi prisoten v njej. Povprečno velika tablica čokolade vsebuje 25 mg kofeina, to je četrtina kofeina, ki ga vsebuje ena skodelica sveže kave.

 

 ČOKOLADA KOT AFRODIZIJAK?

Čokolada že dolgo vzbuja misel na strast, sloves afrodiziaka se je je namreč prijel že v azteških časih ter pri španskih konkvistadorjih. Cesar Montezuma je pred vsakim vstopom v svoj harem spil poln kelih čokolade, nato pa ta zlat kelih vrgel v jezero.

Ni dokazano, da bi bila čokolada afrodiziak, vendar je znano, da vsebuje feniletilamine, ki dvigujejo raven energije in povečujejo serotonin v možganih, ki sproži vzburjenje in užitek. V novejših časih so čokolado začeli povezovati z ženskami in ljubeznijo. Oglaševalci v 20. stoletju so čokolado povezovali s čutnostjo, zato so številni oglasi prikazovali, kako čokolado uživa prelepa ženska ali pa kako moški čokolado podarja ženski. Leta 1922 se je pojavila škatla čokolad, imenovana Baci, kar italijansko pomeni poljubčki. Slednjo so si med seboj podarjali zaljubljenci.

Nikoli ne smemo podcenjevati čutnosti in zadovoljstva, ki ju ne občutimo le z uživanjem čokolade, ampak tudi takrat, ko čokolado odvijamo, duhamo, si jo ogledujemo in jo tako v celoti občutimo.


ČOKOLADA LJUDEM POMENI VEČ STVARI – JE BOŽANSKA, ČUTNA, TEMNA, ZDRAVA, GREŠNA, RAZKOŠNA, USTREŽLJIVA, KREMASTA, ZAPELJIVA, BOGATA, SVILNATA, NAVDIH ZA LJUBEZEN, HKRATI PA TUDI KRIVA IN NAGAJIVA.

Dnevno uživanje temne čokolade, bogate s kakavom, pomaga blažiti simptome kronične utrujenosti.

  

Raziskovalci z York Medical School so bili nad rezultati, ki so jih dobili, tudi sami presenečeni. Endokrinolog doktor Steve Atkin, je povedal, da je idejo za raziskavo dobil, ko mu je ena od bolnic povedala, da se je precej bolje počutila, ko je popila skodelico vroče temne čokolade.
V raziskavi, v kateri je sodelovalo deset bolnikov s kronično utrujenostjo, so ugotovili, da temna čokolada vpliva na nivo serotonina (hormona sreče) v možganih. Pomembno je, da čokolado, ki vsebuje najmanj 70 odstotkov kakava, uživamo v zmernih količinah in ne več kot 50 gramov na dan.
Znano je, da temna čokolada vsebuje visok nivo polifenolov, antioksidantov, ki imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Polifenoli med drugim znižujejo visok krvni tlak, vplivajo pa tudi na zvišanje serotonina. Kadar je nivo serotonina povišan, se počutimo evforično, kadar pa je nivo prenizek, nas muči depresija.
Kaj je kronična utrujenost? 

Ko so ljudje tudi po daljšem počitku utrujeni in ta utrujenost traja vsaj 6 mesecev, govorimo o kronični utrujenosti. Spremljajo jo znaki, kot so bolečine v grlu, boleče bezgavke, glavobol, boleče mišice, sklepi. Težave se lahko odražajo tudi na prebavilih, ljudje imajo lahko občutek nabreklosti rok, suhih ust, suhih oči, ...

... nazaj na prejšnjo vsebino