Čokoladnica d.o.o

Brnčičeva 13
1231 Ljubljana, Črnuče
Tel.: 00 386 (0) 59 031 989
info@cokoladnica.si

PE Supernova

Jurčkova cesta 223,
1000 Ljubljana
Tel.: 00 386 (1)620 98 51

Zgodba o kavi

O KAVI....

Etiopsko višavje pred približno 1500 leti.  Prve, ki so začele smukati češnjam podobne, bleščeče rdeče plodove nizkih dreves, so bile koze.  Njihove neobičajne živahnosti pastirji niso prezrli.   Sledili so kozam, si sami nabrali plodov in dolgo časa z njimi počeli vse mogoče.  Vse to se je dogajalo v Etiopski pokrajini Kaffa.

S kultiviranjem kave so najprej začeli v današnjem Jemnu in stoletja ljubosumno skrivali postopek pridelave in predelave.

Kava je najprej osvojila islamski svet, pomagala premagovati spanec med molitvami, družila može v prvih turških kavarnah pa tudi Mohamed je s pomočjo kave razorožil 40 jezdecev in zadovoljil 40 žena.

V Evropi so kavo najprej prodajali kot zdravilo v lekarnah in nato na uličnih stojnicah.  Leta 1683 so Turki zadnjič  zbežali z Dunaja.  Za sabo so med drugim pustili tudi ogromne količine surove kave.  Avstrijski vohun poljskega rodu, ki je odločilno pripomogel k zmagi Avstrijcev, je za plačilo prejel vreče kave, v dar pa je dobil tudi hišo, kjer je odprl prvo kavarno na Dunaju in hkrati v Evropi.

Kljub skromnemu začetku se danes na svetovnih borzah več kot kave proda samo še nafte.

KAKO PRIPRAVITI DOBRO KAVO

Obstaja veliko različnih načinov priprave kave.  Nekatere vrste so boljše za turško kavo, nekatere za espresso.  Kako bomo kavo pripravili pa je resnično le stvar našega okusa.

Za pripravo turške kave se v teoriji priporočajo lažje, svetleje pražene, sveže – rahlo kisle kave.

Kava bo drugačna, aroma pa izrazitejša, če poskusimo malo drugače. V suho džezvo damo kavo in sladkor, jo za kratek čas postavimo na plin ali elektriko, da kava zadiši, prilijemo hladno vodo in pustimo, da zavre.  Odstavimo, da se kava usede in takoj še dvakrat pristavimo.  Ko se kava dvigne tretjič, je najokusnejša in najbolj aromatična.  Občasno jo lahko popestrimo tudi s kardamomom ali koščkom cimeta.

Za espresso, filter ali caffettiero se običajno uporablja temneje praženo, težjo in močnejšo kavo.  Pomembneje je, da je kava pravilno mleta. Skozi pregrobo mleto kavo voda steče prehitro in kvalitetna kava v trenutku postane drugorazredna. Če pa je kava mleta preveč drobno, dobi grenak, oster, rezek okus, ker se voda težje prebije skozi kavo. Ne glede na način priprave pa se je s kavo vredno potruditi, saj so Francozi že v 17. stoletju govorili, da je kava dobra le, če je črna kot hudič, vroča kot pekel, čista kot angel in sladka kot ljubezen.

 

... nazaj na prejšnjo vsebino